Η Ρωσία πειρματίζεται να ρίξει το Internet σε όλη τη χώρα

Οι ρωσικές αρχές και οι μεγάλοι πάροχοι διαδικτύου σκοπεύουν να ρίξουν το Intertnet σε όλη τη χώρα ως μέρος ενός προγραμματισμένου πειράματος, ανέφερε η ρωσική πρακτορείο ειδήσεων RosBiznesKonsalting (RBK) την περασμένη εβδομάδα.

Ο λόγος του πειράματος είναι να ελεγχθεί κατά πόσο είναι έτοιμοι όλοι οι κρατικοί μηχανισμοί για ένα τέτοιο συμβάν και σχετικά με έναν προτεινόμενο νόμο που εισήχθη στο Ρωσικό Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2018.

Ένα πρώτο σχέδιο νόμου που επέτρεψε στους ρώσους παρόχους διαδικτύου να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία του ρωσικού διαδικτυακού χώρου (Runet) σε περίπτωση ξένης επίθεσης για να αποσυνδέσουν τη χώρα από το υπόλοιπο διαδίκτυο.

Επιπλέον, οι ρωσικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα πρέπει επίσης να εγκαταστήσουν «τεχνικά μέσα» για να επαναδρομολογήσουν όλη τη ρωσική διαδικτυακή κυκλοφορία σε σημεία ανταλλαγής που έχουν εγκριθεί ή διαχειρίζεται η Roskomnazor, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ρωσίας.

Η Roskomnazor θα επιθεωρήσει την κυκλοφορία για να μπλοκάρει το απαγορευμένο περιεχόμενο και να διασφαλίσει ότι η κυκλοφορία μεταξύ ρωσικών χρηστών παραμένει εντός της χώρας και ότι δεν μεταφέρεται άσκοπα μέσω εξυπηρετητών στο εξωτερικό, όπου θα μπορούσε να παρεμποδιστεί.

Η ημερομηνία για τη δοκιμή δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από την 1η Απριλίου, την προθεσμία υποβολής τροποποιήσεων στο νόμο – γνωστό ως Εθνικό Πρόγραμμα Ψηφιακής Οικονομίας.

Το πείραμα αποσύνδεσης δοκιμών συμφωνήθηκε σε συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για την ασφάλεια πληροφοριών στα τέλη Ιανουαρίου. Η Natalya Kaspersky, διευθύντρια της ρωσικής εταιρείας InfoWatch της Cyber-Security και συνιδρυτής της Kaspersky Lab, προεδρεύει της ομάδας, η οποία περιλαμβάνει επίσης μεγάλες ρωσικές telcos όπως MegaFon, Beeline, MTS, RosTelecom και άλλους.

Η RBK ανέφερε ότι όλοι οι πάροχοι διαδικτύου συμφώνησαν με κύρια σημεία του νόμου, αλλά διαφώνησαν με την τεχνική υλοποίησή τους, κάτι που πιστεύει ότι θα προκαλέσει μεγάλες διαταραχές στη ρωσική διαδικτυακή κίνηση. Η αποσύνδεση δοκιμής θα παρείχε στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου δεδομένα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδρούσαν τα δίκτυά τους.

Η Finanz.ru ανέφερε επίσης ότι οι τοπικές υπηρεσίες διαδικτύου Mail.ru και Yandex.ru υποστήριζαν επίσης την αποσύνδεση των δοκιμών.

Η ρωσική κυβέρνηση εργάζεται για αυτό το έργο εδώ και χρόνια. Το 2017, ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σκοπεύουν να δρομολογήσουν το 95% της συνολικής κίνησης στο Διαδίκτυο σε τοπικό επίπεδο μέχρι το 2020.

Οι αρχές έχουν δημιουργήσει ακόμη και ένα τοπικό αντίγραφο ασφαλείας του συστήματος DNS (Domain Name System), το οποίο δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2014 και πάλι το 2018 και το οποίο θα αποτελέσει τώρα ένα σημαντικό συστατικό μέρος του Runet, όταν οι ISP σχεδιάζουν να αποσυνδέσουν τη χώρα από το υπόλοιπο ο κόσμος.

Ο προτεινόμενος νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε πλήρως από τον Πρόεδρο Πούτιν, αναμένεται να περάσει.

Οι συνεχιζόμενες συζητήσεις αφορούν την εξεύρεση των κατάλληλων τεχνικών μεθόδων για την αποσύνδεση της Ρωσίας από το διαδίκτυο με ελάχιστο χρόνο διακοπής στους καταναλωτές και τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Η ρωσική κυβέρνηση συμφώνησε να υπογράψει το νομοσχέδιο και να καλύψει το κόστος των ISP που τροποποιούν την υποδομή τους και την εγκατάσταση νέων διακομιστών για την ανακατεύθυνση της κυκλοφορίας προς το εγκεκριμένο σημείο ανταλλαγής Roskomnazor.

Ο τελικός στόχος είναι για τις ρωσικές αρχές να εφαρμόσουν ένα σύστημα φιλτραρίσματος επισκεψιμότητας ιστού όπως το Great Firewall της Κίνας, αλλά επίσης να έχουν ένα πλήρως λειτουργικό intranet σε ολόκληρη τη χώρα σε περίπτωση που η χώρα χρειάζεται να αποσυνδεθεί.

George S. Metallidis

Πηγή ZDNET

Σχετικά άρθρα

Οι 3 στους 5 πολιτικούς δεν διαθέτουν ασφαλή web s... Σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο προσκήνιο η Comparitech, οι πολιτικοί που επιλέγουν να έχουν διαδικτυακή παρουσία δεν δημιουργούν ασφαλή web sit...
Σταματάει η υποστήριξη του Flash από προεπιλογή στ... Το λογισμικό πολυμέσων Flash θα απενεργοποιηθεί από προεπιλογή στον Firefox 69, ο οποίος θα κυκλοφορήσει στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 και το Mozilla θα αφα...
Σχεδόν 75.000 τα θύματα του WannaCry το γ’ τρίμηνο... Ενάμιση χρόνο μετά την επιδημία, το ransomware πρόγραμμα WannaCry βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πιο διαδεδομένων οικογενειών λογισμικών κρυπτογ...
Η LocalBitcoins κατηγορεί «λογισμικό τρίτων κατασκ... LocalBitcoins compromised Η LocalBitcoins, μια πύλη ανταλλαγής cryptocurrencies μεταξύ peer-to-peer  χρηστών, ανακοίνωσε χθες Σάββατο, 26 Ιανουαρίου ...
«Εκκαθάριση» στο YouTube: Κατέβηκαν εκατομμύρια βί... Το YouTube αφαίρεσε στο τρίμηνο του έτους περισσότερα από 58 εκατομμύρια βίντεο και 224 εκατομμύρια σχόλια χρηστών, τα οποία κρίθηκαν ότι παραβιάζουν ...
Τι είναι Web Hosting; Ας το ξεκαθαρίσουμε... Κάθε σύγχρονη επιχείρηση αναζητεί τρόπους για να εδραιωθεί στον αχανή διαδικτυακό κόσμο όπου πλέον έχει στραφεί το καταναλωτικό κοινό.Στη διάρκεια της...
Το Netflix έφτασε τα 139 εκατ. χρήστες... Η Netflix ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της σημειώνοντας ρεκόρ για το 2018 με 16 δισ. δολάρια σε έσοδα. Αυτό αποτελεί περίπου 35% αύξηση σε ετήσια βάση ε...
Bali: νέο project που ετοιμάζει η Microsoft;... Η Microsoft φέρεται να εργάζεται πάνω σε ένα νέο project που έχει σαν κωδικό όνομα το “Bali.” Το νέο project σύμφωνα με την Mary Jo Foley του ZDNet πο...
Η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft α... Η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft απαγορεύτηκε στην Κίνα μετά από εντολή της κυβέρνησης, ανέφεραν οι Financial Times αργά την Τετάρτη. ...

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*